Boidyashri Gogoi

Makeup & Hair Stylist

Какво причинява избухването на екземата?

Какво причинява избухването на екземата?

Различните фактори могат да допринесат за избухване на екзема, включително алергени, стрес и студено време. Определянето на потенциални задействания може да помогне на хората да избягват или управляват своите симптоми на екзема.

Хората с определени видове екзема, като дразнещ контактен дерматит, могат да установят, че те развиват екзема веднага след докосване до дразнещо вещество, което прави идентифицирането по -лесно.

Въпреки това, за хора с други форми на екзема, намирането на причината за избухване може да бъде по-трудно.

Тази статия ще разгледа девет от най-често срещаните причини за екзема Flare-Ups и как човек може да намали експозицията си към тях.

Какво причинява екзема?

Екземата е възпалително състояние на кожата, което причинява петна от сърбяща, суха кожа. Лекарите не са сигурни каква е основната причина за екземата, но хората често могат да идентифицират едно или повече тригери за избухване на екзема.

например:

 • Дерматитит за контакт на дразнителите обикновено е резултат от директен контакт с дразнещо вещество
 • Алергичен контакт дерматит се появява поради директен контакт с алерген
 • Себореен дерматит може да бъде резултат от пролиферация на определени видове дрожди върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите върху дрождите кожата

Въпреки това, в някои случаи, може да няма идентифицируема причина.

Научете за различните видове екзема тук.

1 1 ) Дръпчици

Някои хора изпитват избухване на екзема в отговор на определени дразнители. Често срещаните дразнители, които могат да предизвикат обрив, включват:

 • Триене
 • Почистващи продукти, като почистващи препарати или биологичен прах за пране
 • Киселини, като лимонов сок или оцет
 • алкали, като почистващи препарати или сода за хляб
 • Изкуствен аромат, като тези в продуктите за баня, козметика или почистващи продукти

Дразнителите могат да повредят кожната бариера, като премахват масла и влага. Ако щетите продължават, преди кожата да има време за поправяне, това може да доведе до дразнещ контактен дерматит.

Какво да правят

След като идентифицират дразнителите, причинявайки обрива, хората могат да ги избегнат. Други стратегии включват:

 • Изплакнете кожата веднага след влизане в контакт с дразнещ
 • Потискане на сухо и нанасяне на бариерен крем или емолиент
 • Предотвратяване на контакт С дразнители чрез носене на защитно облекло, като ръкавици

Научете повече за тригерите за контактен дерматит тук.

2) излагане на вода

Честа експозиция За водата също може да изсуши кожата и да направи екземата по -вероятно. Това важи особено за хората, които редовно мият ръцете си.

Докато добра практика за предотвратяване на разпространението на вируси, честото измиване на ръцете може да влоши екземата на ръката. Това включва измиване с:

 • Сапуни
 • Гореща вода
 • Дениранител за алкохолна ръка

Често душ, къпане , или плуването също може да премахне влагата от кожата.

Какво да правят

Хората могат да намалят въздействието на необходимото излагане на вода чрез:

 • Използване Нежни сапуни без аромати, подходящи за чувствителна кожа
 • Използване на топла вода, а не горещо
 • Овлажняване веднага след контакт с вода
 • Използване на миещи се или за еднократна употреба ръкавици до Дръжте ръцете чисти, намалявайки нуждата от измиване на ръце

Научете за миене на ръцете за хора с кожни състояния.

3) стрес

a Проспективното проучване през 2020 г. разгледа какво тригерите причиняват сърбеж при хора с атопичен дерматит. Проучването установи, че стресът е най -значимият спусък при 35,4% от участниците.

Стресът поражда възпаление в организма, което може да обясни защо може да влоши екземата. Освен това е рисков фактор за състояния на психичното здраве, включително депресия и тревожност.

Какво да прави

Точно както човек може да идентифицира тригери за екзема, те също могат да идентифицират задействания за стрес. Може да помогне да се избегнат някои задействания. Ако това не е възможно, може да има начини да се намалят ефектите от:

 • Намаляване на броя на задачите, които човек трябва да върши всеки ден
 • Време за отделяне на време всеки ден за Почивка и релаксация, дори ако това е само кратко
 • правене на хобита, които се отнасят до стрес, като ходене, четене на книга или слушане на релаксираща музика

Ако човек Често открива, че имат проблеми с постоянното притеснение или натрапчивите мисли, могат да се възползват от говорене с специалист по психично здраве.

Научете повече за това как да намалите стреса естествено.

4) Сух въздух и топлина

Според проспективното проучване през 2020 г. температурата и липсата на влажност във въздуха могат да предизвикат сърбеж за тези с атопичен дерматит. Около 24% от анкетираните съобщават, че времето на времето, сухият въздух и топлина могат да причинят симптоми.

Хората с екзема могат да намерят симптомите да са по -лоши в специфичния климат, сезоните или по време на сезонните промени. Когато времето стане по -студено, отоплителните системи могат да изсъхнат например на закрито въздух.

какво да прави

Докато човек не може винаги да избегне климата и сезонните смени, които задействат екземата си, Има начини, по които те могат да намалят въздействието си върху кожата, като:

 • Поддържане на дома удобна температура
 • Използване на въздушен овлажнител, за да добавите влага към въздуха, ако ако сухо
 • Редовно използване на защитни овлажнители или емолиенти

Научете повече за ползите от овлажнител тук.

5) Суха кожа

Някои хора са естествено склонни към суха кожа, независимо от средата им. Например, тези с атопична екзема могат да имат по -пропусклива кожа поради генетична черта, което води до по -ниски нива на влага.

Какво да правят

Лекарите препоръчват на хората, които имат екзема Кожата им овлажнява. Важно е обаче да се гарантира, че овлажняващите кремове и лосиони са без консерванти и аромати.

Когато избирате овлажнител, потърсете „Печата на приемането“ на Националната асоциация на екземата (NEA) на приемането на националната екзема (NEA) на приемането на Екзема (NEA) на приемане продукти. Хората също могат да използват мехлеми, като петролно желе, за да се запечатат във влага hondrostrong отзиви.

Научете повече за това кои лосиони да използвате за облекчаване на сърбежа от екзема.

6) Хормонални промени

Някои доказателства предполагат, че половите хормони могат да повлияят на атопичния дерматит.

Статия от 2019 г. отбелязва, че женските деца са по -склонни да развият атопичен дерматит След пубертета. Въпреки това, преди пубертета, обратното е вярно.

Изследователите предполагат, че това може да се дължи на половите хормони и тяхното въздействие върху имунната система. Докато тестостеронът потиска Т клетките на Т -хелпер (TH2), участващи в атопична екзема, женските полови хормони подобряват своята активност.

Това може да обясни защо някои жени намират тяхната екзема се подобрява или се влошава в определени точки в менструалния им цикъл или по време на бременност.

Какво да направите

Как хормоните влияят на екземата до голяма степен неизбежни. Въпреки това, управлението на симптомите и идентифицирането на задействания може да помогне на някой, който е бременна, да се подготви за пламъци и симптоми.

Научете повече за екзема и бременност тук.

7) микроби

Някои видове бактерии, вируси и гъби са отговорни за някои видове екзема. Те включват:

 • Staphylococcus aureus: Хората с атопичен дерматит са по -склонни да имат по -голям брой от този тип бактерии върху кожата си. Ако човек надраска екзема, бактериите могат да влязат в по -дълбоките слоеве на кожата и да причинят инфекция.
 • Маласезия: Този вид дрожди се среща върху кожата на хора, които имат себореен дерматит. Това може да причини както пърхот, така и сърбящ, люспест обрив в райони, където кожата става мазна, като лицето.
 • Херпес: вирусът на херпес симплекс, който причинява студени язви или орален херпес, може да засегне по -обширни области на кожата. Когато го направи, причинява тип екзема, известна като екзема херпетик.

Какво да прави

Ако човек има вид екзема, причинена от вирус или гъбички , лекар може да предпише лекарства и актуални средства за лечение. Съществуват и лечения без рецепта (OTC), като противогъбичен шампоан.

Хората с екзема трябва да избягват надраскване, особено с немити ръце или около напукана кожа. Ако се развият гной, подуване или топлина, човек може да изисква антибиотици.

Научете повече за заразената екзема тук.

8) потта

изпотяването е друго често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано често срещано Екзема тригер. Това може да се дължи на това, че кожата е влажна или поради повишаването на телесната температура.

Какво да направите

Ако потта е спусък:

 • Дръжте се хладно, където е възможно
 • Избягвайте стегнатите дрехи, вместо това да изберете леки слоеве, които позволяват на човек да коригира колко са горещи или студени
 • Носете естествени влакна, като памук и бельо , Тъй като те са по-дишащи
 • Избягвайте носенето на спортно облекло за продължителни периоди след упражнения и измийте незабавно

Научете за индуцираните от топлина обриви тук.

9) Алергени

Според NEA, около 15% от децата с атопичен дерматит също имат хранителна алергия. Атопичният дерматит също често се среща заедно с сенна хрема или астма.

Докато екземата не е симптом на алергична реакция сама по себе си, хората с екзема и алергии могат да открият, че симптомите се влошават, когато имат алергия.

Хората с чувствителност към храната също могат да забележат, че екземата се влошава, ако ядат определени храни.

Какво да направи

Ако човек подозира, че конкретна храна може да се влоши екземата им, Те могат да говорят с лекар за тестване на алергия. Това може да открие храните, към които човек е алергичен, което им позволява да ги избягват.

Научете за кои храни да ядат и избягват тук.

Кога да говорите с лекар

Човек трябва да види лекаря си, ако подозира, че има кожна инфекция. Това е особено вярно, когато инфекцията се развива в зона, в която тяхната екзема има тенденция да пламне.

Ако човек е забелязал, че тяхната екзема се е влошила или вече не реагира на обичайното си лечение, може да се възползва от говорене С лекар или дерматолог.

дерматологът може да помогне на човек да идентифицира вида на екземата, която има, и да предпише лечения, които могат да бъдат по -ефективни. Те могат също да насочат някого за диагностични тестове, като тестване на алергия, ако е необходимо.

Ако обрив се появи внезапно, се разпространява бързо или показва признаци на инфекция, вижте лекар възможно най -скоро.

Научете повече за алергичните обриви и реакции тук.

Резюме

Има много потенциални причини за избухване на екзема, включително промени в времето, дразнители, алергени и вода. Идентифицирането на тригери може да помогне на човек да управлява екземата си и да намали симптомите.

 • Хранителна алергия
 • Атопичен дерматит/екзема
 • Сезонна алергия

Contents

Scroll Up
Sitemap